Sepetim
Sepetiniz boş
13.yy’da Hindistan’daki Kollur madeninden çıkarıldığı düşünülmektedir. Geçmişe dair bazı bilgileri net değildir. Ham olarak 793 kırat olduğu rivayet edilir. Tarih kayıtlarında Babürler döneminde rastlanır Koh-i Noor’a. Babür şahlarının gücünü temsil eden elmasın işlenmiş halde olup 186 kırat geldiği rivayet edilir. 1747 yılında Nadir Şah öldürülüp imparatorluk yıkıldıktan sonra 1751 yılında Afgan İmparatoru Ahmet Şah’ın torununun eline geçtiğine dair bilgiler mevcuttur.
29 Mart 1849 yılında ikinci Anglo-sih savaşının sona ermesinin ardından yapılan Lahor antlaşmasıyla Koh-i Noor’un İngiltere Kraliyeti’nin eline geçmiştir. 1850 yılında Kraliçeye sunulan elmas kısa bir süre sonra da kraliyetin gücünü temsilen halka sergilendi. Asimetrik şekli ve parıltısının az olması insanlarda hayal kırıklığına neden oldu. Yağlanıp siyah bir kadifeye sarılarak sergilense de istenilen sonuç elde edilemeyince tekrardan kesilmesi kararlaştırılmıştır.
17 Temmuz 1852 yılında Garrard & Co firmasınca kesim işlemi yapılmıştır. Otuz sekiz gün süren kesim işleminden sonra 105.6 kırat gelen yeni formuna kavuşmuştur. Farklı takılarda kullanılan Koh-i Noor 1902 yılında Kraliyet tacına yerleştirilmiştir.
Hindistan, Pakistan, İran ve Afganistan Koh-i Noor üzerinde hak iddia edip İngiltere Kraliyetine dava açmıştır. Ancak savaş tazminatı olarak verildiği hükmüne varılmıştır.
Şu an Londra Kulesindeki Jewel House’da halka açık olarak sergilenmektedir.
Pırlanta eğitimlerimize katılmak için başvuru formundan veya [email protected] mail adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz
Sina Pırlanta Marka Yüzü Buray
Şarkıcı Buray önceki gün İstanbul Jewelry Show fuarına katıldı. Buray, marka yüzü olduğu Sina Pırlanta'nın standını gezdi
Daha Fazla